Du har säkert någon gång undrat över hur du kunde tänka den där tanken du precis tänkte. Och prisat någon högre makt för att det inte syns utanpå vad du tänker. Alla har dem. De konstiga tankarna. De betyder sällan särskilt mycket. Man ÄR inte sina tankar. Man HAR tankar. Och de är ofta resultatet av den stimulans hjärnan får.
Man ÄR inte sina tankar
Men om man inte är sina tankar vem är man då?
Enda sättet att ta reda på det är att undersöka vad som händer när tankarna lugnar ner sig. Men det kan vara svårt att sluta tänka på ”allt möjligt” om man är van vid att tänka sig till lösningar. För om tankarna ska lugna ner sig handlar det inte om att göra något. Det handlar om att slappna av och släppa kontrollen.
Det mest effektiva sättet att bli vän med allt som snurrar i huvudet är att börja meditera. Men är inte det jättesvårt och jättetråkigt? En del tycker det. Personligen älskar jag det! Men även om man faktiskt vill, så kan det kännas nästan oöverstigligt i början. Jag tror också att det är bättre att ta det lite stegvis än att kräva av sig själv att det ska fungera direkt. Annars kan det bli lite som att försöka tvärstanna en bil som åker i full fart framåt på en motorväg. Det blir värre än det var innan.
Så om det känns långt borta att sitta stilla utan att göra något alls en längre stund kan du istället börja lite smått med att helt enkelt bara göra saker som får dig att slappna av. Det är inte bara enklare, det är smartare också. Men du behöver välja en aktivitet som inte innebär att du får en massa input utifrån.
Minska antalet saker som vill ha din uppmärksamhet
Det som tröttar hjärnan och oss mest är när vi bombarderas med intryck från flera håll utan att kunna välja själva vad det är vi vill ta in. Många gånger är det också vi själva som utsätter oss för det genom att titta på nyheter, TV med tillhörande reklam, skrolla genom sociala medier etcetera. Så det första du behöver göra när du ska varva ner är att stänga av allt det där en stund; TV, radio, poddar, notiser och ljud i din mobiltelefon, ljudböcker, musik. Om du absolut vill ha musik – sätt på något instrumentalt så du inte behöver lyssna på och reagera på det som sjungs.
Fundera sen över om du kan prova någon aktivitet som kräver ditt fullständiga fokus. Virka, bygg eller baka något som är pilligt, plantera om blommor, lös korsord, städa besticklådan. Vad som helst som känns hyfsat lockande för dig. Du behöver inte älska det. Bara ge det en chans.
Ta kommandot och gör något
Det är helt klart mera tillfredsställande att faktiskt göra något än att bara planlöst låta tiden gå genom att växla mellan att låta sig underhållas av olika media. Media som sällan bara är underhållande. Mera ofta än sällan framkallar de också reaktioner som vi inte mår bra av. Om du istället styr ditt fokus till en enda sak och gör något som du är intresserad av och tycker är kul, är chansen stor att du dessutom får nya idéer och tänker nya tankar istället för att sitta fast i en automatisk loop. För de bästa idéerna brukar sällan komma när vi försöker tvinga fram dem i desperation. Lika lite som vi kan tvinga fram lust och glädje. Det kommer till oss när vi slappnar av och landar i mellanrummet mellan våra vanliga tankar.